2 iunie 2018
Traseu: Cabana Groapa Seacă (1200 m) – drum forestier (de-a lungul Văii Jiețului) – Plaiul lui Dăncilă – Refugiul Agățat (1690 m) – Lacul Zănoaga Stânei (1910 m) – Lacul Lung și Lacul Roșiile – Lacul Mândra (2148 m) – Muchia Pontul Roșu (nermarcat) – Vârful Parângul Mare (2519 m) – retur.
Durata traseu: Dus 6 ore 30 minute + 50 de minute stat în vârf + întors 5 ore 30 minute -> durată totală : aproape 13 ore.
Marcaj: Cerc roșu. Din Șaua Gruiu, marcajul se schimbă în dungă roșie (cel de creastă); în câteva minute se ajunge pe Parângul Mare. Noi de la Lacul Roșiile, am urcat însă pe traseu nemarcat.
Mi-am propus anul acesta, împreună cu doi prieteni, să cucerim toate cele 14 vârfuri de peste 2500 m din țara noastră.
Primul pe listă…este Parângul Mare!
Ne-am strâns un grup de 9 persoane, și vineri am plecat din București, cu direcția Petroșani. Am făcut până acolo, aproximativ 6 ore. Am ajuns seara, la 22:40. Planul era ca a doua zi dimineață să începem traseul. Am ales să dormim la Cabana Groapa Seacă, deoarece traseul începe din apropierea acesteia.
Cabana Groapa Seacă este situată la alitudinea de 1200 m, la aproximativ 20 km de orașul Petroșani. Singura posibilitate de a ajunge la cabana, a fost să luăm taxiul.
Ajungem la cabană, undeva pe la ora 23:30. Fiind destul de târziu, ne-am retras la somn, unii mai devreme, alții mai târziu. Ideea era că la ora 6 ne trezeam și la 7 jumate plecam pe traseu.
Bineînțeles…când m-am trezit, i-am observat pe acești doi indivizi. Nu știam ce poveste drăguță o să am de spus, legat de ei. Normal, le-am dat ceva să mănânce.
Era destul de senin, ceea ce ne dădea mari speranțe legate de vreme. Prognoza meteo nu era una foarte favorabilă, de o săptămână până am ajuns aici, verificând zilnic.
Cabana Groapa Seacă
Chiar în fața cabanei, am găsit si panoul cu traseele, ce pornesc de aici.
Noi urmăm cercul roșu, cel spre Refugiul Agățat și spre Lacul Roșiile.
Acesta începe în imediata apropiere a cabanei. Ne întoarcem pe șoseaua pe care am venit, cu o seară în urmă, aproximativ 10 minute. Găsim marcajul, care ne invită în pădure.
În prima parte a traseului, parcurgem un drum forestier, situat de-a lungul Văii Jiețului și mai sus, intrăm în Plaiul lui Dăncilă.
Supriza placută a fost că cei doi căței, au plecat cu noi la drum. Deși inițial, nu voiam…dar mi-am dat seama că ei sunt obișnuiți cu mersul pe munte. Deci eram 11, în total.
În aproximativ 2 ore ajungem la Refugiul Agățat. Este un refugiu cunoscut în Munții Parâng, fiind situat la o altitudine de 1690 m.
Poză din interiorul refugiului
Pentru cine dorește, refugiul este un excelent loc de a rămâne peste noapte. Mi s-a părut frumos amenajat.
Facem o poză, două…trei, și plecăm la drum. Vremea era în continuare excelentă.
Urmează o porțiune cu jnepeni, unde poteca se bifurcă. Un drum merge pe lângă o fostă stână, iar celălalt, cel pe care îl alegem și noi, pe lângă pârâu.
Înainte să ajungem la refugiu, am dat și de această sursă de apă proaspătă. Ne putem realimenta de aici.
Înainte să ieșim din această porțiune a traseului, trecem pârâul, și unde urmă să văd și ceva ce speram să nu întâlnesc vreodată. Am văzut o viperă, bine…mi-e mi s-a părut micuță, cred ca avea 30 cm, dar totuși… Când a simțit că vin, s-a încolocit și a sărit în tufișurile din lateral. Mai bine așa, și asa îmi este destul de frică…
În curând, intrăm în treapta glaciară inferioară, din acest masiv, unde întâlnim lacul Zănoaga Stânei.
Până să ajungem în zona lacului, întâlnim și prima zăpadă. Bineînțeles, cei mai bucuroși au fost cățeii.
Ieșind în golul alpin, peisajele devin uluitoare…
Lacul Zănoaga Stânei este un lac glaciar, din Munții Parâng, situat la altitudinea de 1910 m. Este ușor de recunoscut, datorita blocului de piatră de mare dimensiune situat pe una dintre marginile lacului.
Și totuși, am întâlnit pe cineva la Zănoaga Stânei.
Facem o scurtă pauză, pentru câteva poze, și pornim spre următorul lac.
Lacul Zănoaga Stânei
În următoarea treaptă glaciară, descoperim două lacuri glaciare. Între lacul anterior și cele două, nu este mare distanță de timp. Probabil o jumătate de oră.
Este vorba despre Lacul Roșiile și Lacul Lung. Aceste două lacuri se găsesc în căldarea glaciară Roșiile.
Lacul Roșiile este un lac glaciar ce este considerat lacul cu cea mai mare adâncime din Munții Parâng, 17,6 m. Este situat la 1980 m altitudine, cu o suprafață de 3,76 ha.
Lacul Lung este un lac glaciar, situat probabil la aceeași altitudine, fiind unul lângă celălalt. Este ușor de recunoscut, datorită formei alungite și înguste.
Lacul Lung
Lacul Roșiile și Lacul Lung
Facem și o poză de grup aici, stăm un pic…și pornim iar la drum.
Urmează ultimul lac glaciar, și anume Lacul Mândra. După acesta…mai avem încă puțin și ajungem la destinație, Parângul Mare!
Munții, lacul…și camaradul meu
În continuare, în drumeția noastră, ajungem în treapta glaciară superioară, unde întâlnim lacul glaciar Mândra.
Lacul glaciar Mândra este situat la altitudinea de 2148 m, în Munții Parâng. Este lacul situat la cea mai mare altitudine, în acești munți.
Aici, nu facem o oprire prea mare, deoarece era și lacul jumătate înghețat…dar și că știam că vârful e aproape!
Urcarea spre Mândra
Lacul Mândra
De la Lacul Mândra, traseul ne duce în Șaua Gruiu, iar de acolo mai sunt aproximativ 20 de minute până pe Parângul Mare.
Noi am ales altă opțiune, deoarece pe unde urca traseul, era destul de multă zăpadă, am ales să urcăm pe un drum al ciobanilor (traseu nemarcat), pe Muchia Pontul Roșu.
Am văzut și câteva persoane în fața noastră, ce urcau tot pe acolo. Trebuia să fie ok! Așa a și fost!
Șaua Gruiu
Urcarea pe Muchia Pontul Roșu
În spatele nostru, se deschideau câteva peisaje incredibile… Își făceau apariția căldările glaciare Roșiile și Mândra.
Impresionantele căldări glaciare – Roșiile (cu lacurile Roșiile și Lung) și Mândra (cu lacul Mândra)
Făcea o pauză…ne aștepta liniștit
Încă puțin, prietene!
Ajungem pe creastă și vedem în sfârșit vârful. Se vedea și lume în vârf.
Ultima urcare până la Parângul Mare (vârful este undeva în dreapta)
Vârful Parângul Mare
Șiiii…gata, am ajuns!
Vârful Parângul Mare este cel mai înalt punct din Munții Parâng. Este situat la altitudinea de 2519 m, fiind al 4 lea cel mai înalt vârf din țara noastră, și cel mai înalt vârf, care nu se află în Munții Făgăraș.
Vârful Parângul Mare – cucerit! √√√
Ultima urcare a fost destul de accentuată, cu destule mini pauze, dar oricum…gândul că Parângul Mare este imediat lângă noi, era foarte motivant!
De asemenea, în vârf era o gramadă de lume, majoritatea venind pe traseul de creastă, dinspre Parângul Mic, plecând din Petroșani.
Am stat aproximativ 50 de minute. Bătea vântul destul de tare. Ne-am bucurat maxim, că am scăpat de vremea urâtă…având în vedere că prognozele meteo nu erau cele mai bune.
Îmi doream de ceva timp să cuceresc acest vârf, deci sentimentul era unul de nedescris!
Totodată, acesta a fost primul din cele 14 vârfuri de peste 2500 m, din circuitul plănuit de noi!
Traseul de întoarcere a fost același, însă nu am mers foarte mult pe creastă, și ne-am oprit (din nou) să admirăm peisajul…de la această altitudine. Era ceva ce nu aveam voie să ratăm.
Din nou căldările glaciare…. o minunăție în Munții Parâng!
În cocluzie, traseul nu a fost unul dificil, dar destul de lung. Coborârea a fost mai scurtă, undeva la 5 ore, până înapoi la cabană.
Am rămas impresionat de peisajele din acești munți și de frumusețea acestora. Cu siguranță o să revin în Parâng.
Și câteva poze făcute la întoarcere….
De acolo am venit…
Rămășițele unui avion militar prăbușit în timpul celui de-al doilea Război Mondial
Superb…
Ceva ce m-a bucurat mult, a fost că atunci când am intrat pe șoșea, să mergem spre cabană…i-am găsit pe cei doi camarazi de drum. După acest lucru, eram chiar liniștit!