11 august 2018
Traseu: Lacul Bâlea (2034 m) – Șaua Caprei (2315 m) – Lacul Capra (2230 m) – Șaua Văiuga (2428 m) – Vânătarea lui Buteanu (2507 m) – retur
De data aceasta, tura la munte a fost una un pic diferită. Ne-am strâns un grup de 27 de persoane, pentru a merge în inima Făgărașilor, și mai exact pe Vârful Vânătarea lui Buteanu. Un vârf pe care eu am mai fost, dar fiind ușor accesibil (dacă ești la Bâlea), am zis să mergem să facem un traseu de o zi în Masivul Făgăraș.
Undeva pe la 11:30 eram la Lacul Bâlea, ne-am grupat puțin, și am plecat pe traseu. Traseul nu este unul greu, poate doar în prima parte, spre Șaua Caprei, deoarece urcarea este una destul de pronunțată. Avem de urcat vreo 300 m diferență de nivel, într-un timp destul de scurt, poate de asta, nu poate fi considerată o urcare lejeră.
Muchia Bâlii (stânga) – Transfăgărășanul și Căldarea glaciară Bâlea
Lacul Bâlea
Lacul Bâlea este un lac glaciar, situat la o altitudine de 2034 m, în căldarea glaciară Bâlea, situat în inima masivului Făgăraş. Zona Bâlea Lac, parte a rezervaţiei naturale omonime (180 ha suprafaţa), prezintă un relief glaciar tipic cu morene, terase, vale în formă de „U”, dominat de creste adânc crenelate din care se înalţă dinspre nord-est spre sud-vest vârfurile Văiuga 2.443 m, despărţit de Iezerul Caprei 2.417 m de Şaua Caprei 2.315 m şi Paltinul 2.398 m.
Pornind din capătul de nord al lacului, de lângă Cabana Bâlea Lac, vom urca spre stânga (N) și ne vom avânta într-un urcuș pieptiș peste grohotișurile munților Văiuga și Iezerul Caprei, pe poteca în serpentine, care ne conduce în Şaua Caprei, la 2315 m. Cu momente mai grele, sau mai ușoare, cu pauze, pe această primă parte a traseului, ajungem până la urmă sus, în șa.
De aici, din Șaua Caprei, apare în fața noastră frumos lac glaciar, Capra, și lângă el, Lacul Căprița. În apropierea lacului Capra, se află și un monument ridicat în amintirea a 4 alpiniști prinși de o avalanșă, pe drumul lor către creasta Arpășelului în anul 1963. Pe malul lacului se poate campa, fiind punctul principal de plecare spre Vârful Vânătarea lui Buteanu sau a vârfurilor din creasta Făgărașilor de peste 2400 de m (Arpașu Mic, Arpașu Mare, Podragu Tărâța, Corabia, Ucea etc.), care sunt probabil îndrăgite și de alpiniști, mai ales în zona Crestei Vârtopel – Arpășel.
Pauză…undeva deasupra Căldarii glaciare Capra
Prin Șaua Caprei
Vârful Iezerul Caprei – în spate
Căldarea Văiugii
Lacurile Capra și Căprița
Lacurile Capra și Căprița sunt situate sub șaua Caprei la altitudinea de 2230, respectiv 2228 m. Ele sunt legate cu un pârâu de 8 m, care transportă apele lacului Capra în Căprița. Capra are o adâncime de 11 m, iar Căprița 1.5 m.
De la Capra, până la Buteanu, mai facem o oră. Vremea însă, nu arată foarte senină, și pare că Vârful Buteanu, are de gând să nu ne ofere prea multe peisaje, dar oricum, mergem să îl vizităm. Traseul ce urmează nu este un traseu de dificultate greu, urmând o potecă ce urcă și coboară pieptiş, cu sectoare de cățărare pe Vârful Vânătoarea lui Buteanu, care aș putea să spun că e singura porțiune mai dificilă.
Pornind din Şaua Caprei, mergem în stânga (spre NE), traversând mai multe vâlcele și ocolind Vârful Văiuga de 2443 metri, de unde vom coborî în Șaua Văiugii, la intersecția cu marcajul cerc albastru, ce coboară în Căldarea Vălugii. De fiecare dată când am văzut-o, mi s-a părut superbă, această căldare. Lăsând la stânga Căldarea Vălugii, vom urca spre Vârful Capra, dar noi coborâm în spintecătura dintre Vânătoarea lui Buteanu și Vârful Capra, și după o cățărare de 10 m, vom ieși la o creasta îngustă şi expusă, pe care urcăm abrupt spre nord, până pe Vârful Vânătoarea lui Buteanu, unul dintre cele 14 vârfuri montane de peste 2500 m din Carpații Românești.
Șaua Văiugii
Să începem urcarea!
Ultima urcare spre Buteanu…
Șiiii…Buteanu în dreapta!
Vecinul – Vârful Capra 2494 m
Vârful Capra (dreapta) și spintecătura dintre vârfurile Capra și Vânătarea lui Buteanu
Vânătarea lui Buteanu este un vârf muntos din Munții Făgăraș, având altitudinea de 2.507 metri, fiind ca înălțime al optulea vârf din România, devansat între vârfurile din Munții Făgăraș doar de Moldoveanu, cu 2.544 metri, Negoiu, cu 2.535 metri, Viștea Mare, cu 2.527 m și Lespezi, cu 2.517 m. De pe acest vârf, se deschid peisaje extraordinare spre tot masivul făgărășan, adică atât spre partea estică, spre Moldoveanu, cât și spre partea vestică, spre Negoiu. Noi am prins puțin nor, când am ajuns în vârf, dar ne mulțumim cu ce avem 😀 Era foarte aglomerat pe vârf, în afară de noi, care eram destul de mulți, mai erau și alți turiști la înălțime.
Grupul vesel!
Unde îmi place mie….sus, pe vârf!
După ce facem câteva poze pe vârf, pornim înapoi spre Bâlea. Întoarecea la Bâlea, se face pe același traseu. Dacă ești aici, pe Buteanu, te poți duce și pe vârfurile din zonă, cum ar fi Vârful Capra (2494 m), situat imediat lângă, și Vârful Iezerul Caprei, care poate fi urcat din Șaua Caprei (2417 m). Când ajungem la Șaua Văiugii, în fața noastră, își face apariția sectorul cel mai înalt din Făgăraș, și anume, Lespezi – Călțun – Negoiu. De asemenea, se văd frumos și Lacurile Capra și Căprița, de la această înălțime.
Coborâre de pe Buteanu
Lespezi – Călțun (stânga) – Strungile și Vârful dintre Strungi (mijloc) – Negoiu (dreapta)
Capra și Căprița, din nou
Coborârea din Șaua Caprei, până la Bâlea, este ceva mai rapidă. Era destul de multă lume pe traseu, era totuși o zi senină, într-o zi de weekend, lângă o zonă unde se poate ajunge cu mașina, deci era de explicat. Mereu este binevenită o tură la munte, mai ales pe un vârf de peste 2500 m, așa că, eu oricum m-am bucurat de peisaje!
Căldarea glaciară Bâlea
Un moment de liniște...
Cabana Bâlea
Am văzut și niște miri, la Bâlea 😀
Lasă un răspuns