Din Bușteni la Cabana Diham – iarna

Data23 ianuarie 2021
TraseuBușteni (850 m) – drumul Valea Cerbului – Cabana Gura Diham (982 m) – Șaua Baiului (1363 m) – Cabana Diham (1320 m) – retur
Distanța / Durata17 – 18 km dus – intors / 6 ore 30 minute
Diferența de nivel470 m

Am plecat din București, cu deja clasicul tren de 6 dimineața, iar la 7:40 eram în gara din Bușteni. Am ales pentru astăzi un traseu foarte cunoscut și ușor de parcurs, și anume, spre Cabana Diham, pornind din Bușteni.

Vremea se anunța ca fiind una bună, cu cer senin, puțin soare pe la prânz, deci toate condițiile pentru o nouă drumeție. Nu este un traseu nou pentru mine, am mai fost la Diham, dar nu strică niciodată o plimbare de iarnă, pe potecile înzăpezite ale Bucegilor.

Bucegii, văzuți din gara din Bușteni

Odată ajunși în gară, traversăm calea ferată, mergem spre DN1 și o luăm spre nord, până o să ajungem la strada Valea Cerbului (chiar înainte de un magazin Lidl), facem stânga pe aceasta. De aici, o să ieșim imediat în drumul asfaltat Valea Cerbului, pe care se merge până la Cabana Gura Diham.

Drumul Valea Cerbului
Caraimanul și Coștila
Deja aglomerație la Gura Diham

Facem un mic popas, să mâncăm câte ceva la Gura Diham. Până aici se poate ajunge și cu mașina, care se poate lăsa în parcarea de la cabană. Din partea dreaptă (cum te uiți spre cabană), se continuă și traseul nostru de astăzi.

Cabana Gura Diham se află la aproximativ 4,2 km față de DN1, la o altitudine de 982 m, la poalele Munților Bucegi.

Cabana Gura Diham a fost construită în anul 1910, inițial aici funcționând un han. La acea vreme, cabana era amplasată la o distanță foarte mică de granița cu Austro – Ungaria. După război, a devenit cabană turistică. În anul 1987 au fost construite 2 corpuri noi, renovate integral în 2006.

https://gura-diham.ro/
Cabana din pădure

După scurta pauză, pornim la drum, pe traseul marcat cu triunghi albastru. În prima parte a traseului, urcarea este destul de pronunțată, pentru aproximativ 20 minute, dar după aceea, panta devine mult mai domoală. Această porțiune, cu o urcare mai agresivă, poartă denumirea de Panta Prostului.

Cam în 20 de minute de la plecarea de la cabană, ajungem într-un punct de bifurcație, unde avem varianta spre Diham (pe unde mergem și noi), dar și traseul marcat cu dungă roșie, care merge spre Cabana Poiana Izvoarelor, ulterior la Pichetul Roșu, de unde se poate ajunge la Vârful Omu (vara).

Bifurcație de trasee
Sentiment plăcut, în mijlocul pădurii
Nu îi deranjezi, nu te deranjează!

Traseul ne duce lin prin pădure, pe potecile înzăpezite, unde ascultam adierea vântului. Din punct de vedere geografic, ne aflăm pe piciorul muntelui Diham. După vreo oră de mers, ajungem în Șaua Baiului, un nod important unde se intersectează mai multe trasee. Aici se află și două relee de telecomunicații și o cabană militară (Dihamul Militar).

Aici era ceva zgomot, asta pentru că se poate ajunge și cu mașina de teren. Unii se plimbau cu atv-urile, unii ascultau muzică.

Ne-am oprit și noi să facem câteva poze, după care ne continuăm drumul spre Cabana Diham.

Parcă pictați
Indicator din Șaua Baiului

Din șa, drumul spre Diham este unul lejer, fiind un drum auto nemodernizat, acoperit de zăpadă, nimic solicitant. De aici, mai avem 30 de minute și ajungem la destinație. După câteva minute, se deschid peisaje incredibile spre Bucegi, Postăvaru sau Piatra Mare.

Spre Cabana Diham!
Masivul Postăvaru
Bucșoiu, în prim plan
Postăvaru, încă o dată
Postăvaru (stânga) și Piatra Mare (dreapta)
Peisaj de vis, spre cabană

Situată în Munţii Dihamului, la altitudinea de 1320 m, la marginea unei poieni largi de sub Măgura Cenuşie, Cabana Diham reprezintă o importantă bază turistică. Cabana oferă un excelent loc de odihnă şi este în acelaşi timp un punct de plecare pentru numeroase trasee turistice mai ușoare în împrejurimi, sau unele mai dificile pe abruptul nordic al Bucegilor.

Astfel, pe versantul sud-estic al Muntelui Diham, la marginea unei frumoase păduri de brad, putem ajunge la Cabana Poiana izvoarelor, iar pe versantul nordic, în Valea Mălăiești, la 1720 m, la Cabana Mălăiești., de unde se merge spre Vârful Omu, și vara și iarna.

Cabana Diham
Din curtea cabanei Diham – Culmea Țigănești

Am stat la cabană vreo 30 minute, pentru o pauză de masă, de admirat împrejurimile, dar am stat și la soare, care bătea destul de bine, în acel moment al zilei.

După ce am făcut poze, cu munții, cabana și frumoșii brazi, am pornit la drum, spre Bușteni. Planul era să ne întoarcem pe același traseu, pe care am venit, să putem ajunge cât mai devreme jos.

Pozele despre care vorbeam:

Fotografie aeriană – Cabana Diham
La poalele Bucegilor
Bucșoiu Mare și Culmea Tigănești (în spate)
O poză cu noi (centru) de sus
Se ascundea și soarele, în nori…

Acestea fiind spuse, am parcurs și acest frumos traseu de iarnă, la Cabana Diham, un important punct turistic din Munții Bucegi. Este un traseu accesibil pentru oricine, în orice anotimp. Bineînțeles, iarna e nevoie de echipament specific sezonului.

Pe data viitoare!

2 gânduri despre „Din Bușteni la Cabana Diham – iarna

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: