Aproape iarnă la Vârful Omu (2507 m)

Data22.11.2021
TraseuCabana Piatra Arsă (1950 m) – Cabana Babele (2206 m) – Șaua Șugărilor (2305 m) – Șaua Cerbului (2308 m) – Vărful Omu (2507 m) – retur
Durata9 ore 30 minute (cu tot cu pauze + traseul de iarnă de sub Vărful Colții Obârșiei)
Distanța25 km
Diferența de nivel557 m

Am fost la Vârful Omu de 6 ori deja, dar niciodată iarna sau nici măcar în apropierea acesteia. Deși nu e chiar iarnă nici acum, am planificat o drumeție spre cel mai înalt punct al Bucegilor, la sfârșit de noiembrie. Mă așteptam la zăpadă sus pe creste, fusesem cu câteva zile înainte pe culoarul Rucăr-Bran și am văzut crestele Bucegilor înzăpezite, verificasem și vremea oricum, senin cu 3-4 grade la vârf, așa că abia așteptam să ajung acolo, să văd cum sunt peisajele și în acest anotimp.

Să pornim!

La 8:30 dimineața am ajuns la Cabana Piatra Arsă. Fiind luni și destul de devreme, nu era nimeni în jurul cabanei. Ca de obicei, în timp ce noi ne schimbam de încălțări și ne echipam pentru traseu, un cățeluș ne simte și vine spre noi. Era de la cabană, în mod normal. Odată venit, eram convins că o să vină cu noi pe traseu. Nu era prima dată când se întâmpla asta, aici la Piatra Arsă.

Cabana Piatra Arsă este situată pe platoul Bucegilor, la o altitudine de 1950 de metri, la jumătatea distanței dintre Babele și Cota 2000. Vara se poate ajunge cu mașina pe drumul asfaltat din Sinaia (Transbucegi), până în apropierea complexului Piatra Arsă, sau pe numeroase trasee turistice din Sinaia, Bușteni sau Poiana Țapului.

Plecăm din fața cabanei și intrăm în jnepenișul ce se vede chiar în fața noastră. Mergem maxim 5 minute și ajungem la o răscruce de drumuri, unde întâlnim mai multe trasee. Al nostru, de astăzi, este marca cu dungă galbenă, fiind cel care merge spre Cabana Babele. Tot aici, întâlnim și traseul Jepii Mare (triunghi albastru), traseul marcat cu dungă albastră (spre Poiana Stânii – Sinaia) și traseul spre Vârful Furnica – Cota 2000.

Am observat că au apărut panouri informative chiar de aici, de la intersecția drumurilor. Mi se pare o idee foarte bună, de unde poți afla informații interesante despre flora sau fauna de pe Platoul Bucegilor.

Traseul până la Cabana Babele este unul accesibil, foarte umblat și care durează aproximativ o oră. Poteca fiind foarte lină, drumul se parcurge fără probleme, există însă o mică urcare chiar înainte de cabană, unde începuse să urce și telecabina din Bușteni, trecuse de ora 9 dimineață.

Sfinxul

Nu am stat prea mult în zona Babele, este o zonă unde am fost de nenumărate ori, doar am mâncat ceva rapid și ne-am continuat traseul spre Vârful Omu. Acesta este traseul clasic spre Omu, cel mai umblat de către turiști (ajungându-se și cu telecabina la Babele, este foarte accesibil traseul). Acesta durează aproximativ 2-3 ore, în funcție de ritmul de mers.

Odată ce ajungem în Șaua Șugărilor (2305 m) avem două posibilități, și anume: să mergem pe traseul de vară, pe sub Cerdacul Obârșiei, pe o potecă îngustă și având în drepta noastră toată Valea Cerbului, și a doua variantă, pe deasupra Cerdacului, practic urcăm spre vârf, pentru nu a nu fi deloc expuși spre Valea Cerbului. Am ales această a doua variantă, deoarece poteca de vară era înghețată, și fiind adăpostită și ascunsă de soare, m-am gândit că mai bine nu riscăm. Această ocolire ne mai adaugă aproximativ 45 minute la traseu.

Urcarea spre traseul de iarnă
Poteca înghețată de sub Cerdac

De asemenea, vedem pentru prima dată și cunoscuta formațiune stâncoasă denumită Acele Morarului.

În Șaua Cerbului ne oprim, facem un mic popas, admirăm peisajul, facem poze etc. De aici, mai avem ultima parte, până la Omu, o mică urcare (cea care ocolește Vârful Bucura Dumbravă 2503 m – al doilea cel mai înalt vârf din Bucegi).

Valea Ialomiței
Valea Cerbului

Din Șaua Cerbului, dacă ne uităm invers, nu spre Valea Cerbului (ci în spate), mai vedem o vale mare, Valea Ialomiței (sau Valea Obârșiei). Se urcă spre Omu și prin această vale, dinspre Cabana Padina sau telecabina Peștera.

Șaua Cerbului (de sus)
Pur și simplu…MAGIC!

Se poate urca și direct spre al doilea vârf din Bucegi (Bucura), deci există două poteci spre Omu. Dacă ești nerăbdător să ajungi totuși la Vârful Omu, se poate merge fără probleme și spre Bucura imediat după. Pe acest mini platou situat în zona cea mai înaltă din Munții Bucegi, se mai află și un al treilea cel mai înalt vârf din acest masiv, și anume Capul Morarului 2501 m.

Acestea fiind spuse, ajungem la Vârful Omu, unde zăpada neumblată de pe platoul de acolo, face ca locul să fie și mai frumos. Cabana era închisă, fiind luni…ne-am gandit că asta era motivul. Nu ne afecta acest aspect, nu luasem în calcul să stăm prea mult la cabană, doar să bem un ceai (asta dacă era deschisă).

Am stat aproximativ 30-40 minute sus, nu puteam pleca mai devreme…..peisajele erau uimitoare! De data asta, am prins cerul destul de senin, față de alte vizite la Omu, așa că m-am bucurat cât am putut.

Câteva peisaje de la Cabana Omu:

Platoul de la Vârful Omu
Vârful Scara 2422 m (prim-plan), Piatra Craiului (în depărtare)
Se vede și ultima parte din traseul spre Vârful Omu (cele două poteci de pe margine)

Pe la ora 3 am plecat de la Omu, știam că o ne prindă întunericul până la mașină, dar ne bazam că eram pe platou, unde, cel puțin teoretic, nu eram în vreun fel de pericol (pădure, animale, mă refer că fiind întuneric, nu mă simt chiar bine să nu văd lângă mine, deși aveam frontală).

Unde se despart traseele în Șaua Șugărilor

Am mers pe același traseu la întoarcere, urcând pe traseul de iarnă în zona Cerdacului, la fel ca la dus. Aceasta era alegerea safe, poteca de vara fiind înghețată. La final, am mai avut de mers aproximativ o oră pe întuneric, dar totul a fost ok, iar pe la ora 18 am ajuns la Piatra Arsă, unde aveam parcată și mașina.

Se lăsa noaptea pe Platoul Bucegi

În concluzie, traseul este unul frumos și în această perioadă a anului (toamnă târzie – iarnă). Se poate observa cum pare că a fost parcurs în două anotimpuri diferite. Fiind zăpadă în a doua parte a drumeției, necesită mai multă atenție și mai mult timp. Acesta rămâne totuși un traseul nu foarte greu de parcurs, chiar și în aceste condiții.

Pe data viitoare!

2 gânduri despre „Aproape iarnă la Vârful Omu (2507 m)

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: