Iarna la Cabana Curmătura – circuit de o zi în Piatra Craiului

Data – 19 februarie 2022

Traseu – Fântâna lui Botorog (820 m) – Poiana Zănoaga (1314 m) – Cabana Curmătura (1470 m) – Valea Curmăturii – Prăpăstiile Zărneștilor – Fântâna lui Botorog

Durata – 6 ore (aproximativ 1 oră de pauze) / Distanța – 12-13 km / Diferență de nivel – 650 m

A venit momentul să mergem și în Munții Piatra Craiului. Ne-am propus să urcăm până la Cabana Curmătura (1470 m), una dintre puținele cabane din acești munți, fiind singura situată în partea de est a masivului, în Parcul Național Piatra Craiului. Traseul propus începe de la Fântâna lui Botorog, punctul de plecare pentru unul dintre cele mai umblate trasee din acești munți.

Cum se poate ajunge? La Fântâna lui Botorog se poate ajunge și cu mașina, dar și cu trenul (până în Zărnești, de acolo având încă 5 km până la izvor). Dacă mergi în weekend, iți vei da seama că ai ajuns, dupa numărul de mașini parcate în zonă.

Acest traseu spre Cabana Curmătura este și cel mai scurt, durează aproximativ 2 ore 30 minute – 3 ore, având marcajul bandă galbenă.

Dat fiind traficul dinspre București, abia la ora 11 și câteva minute, eram gata de traseu. Ne-am pus și crampoanele pe bocanci (gheruțele), fiindcă părea că o să avem parte de zăpadă și puțină gheață.

Intrarea pe traseu

Începem urcarea spre Poiana Zănoaga, prin pădure, pe o urcare destul de pronunțată, cu câteva porțiuni mai abrupte, dar nu este nimic foarte dificil. Se merge în zig-zag o perioadă, ajungem la o băncuță de lemn, iar de aici în aproximativ 30 minute ajungem în poiană.

Această parte mai abruptă, este până în poiană, de acolo poteca devenind mai lină, transformându-se într-o frumoasă plimbare prin pădure, până la cabană.

Gheruțele

Luăm o mică pauză în Poiana Zănoaga, unde se află și o stână, dar se pare că nu este nimeni acasă, nici oi, nici căței. Am înțeles că în timpul verii, trebuie să arunci un ochi la câini, dar oricum nu era cazul acum. Acum am „găsit” doar un soare puternic.

Ajungem în Poiana Zănoaga
Își fac apariția Bucegii
Stâna din Poiana Zănoaga

Pentru prima dată, chiar înainte de intrarea în pădure, apare în fața noastră, impunătoarea creastă a Pietrei Craiului. Pur și simplu fabulos de frumoasă, ca o lamă calcaroasă zimțată, iar pe fundal un cer cât se poate de senin și de albastru. De asemenea, în spatele nostru au apărut și Bucegii. Nu îți puteai dori mai mult.

Piatra Craiului…pe fundal

După 15 minute, pornim spre cabană. Mai facem aproximativ o oră. Era destul de multă lume pe traseu, fiind și sâmbătă, și frumos afară…era ceva normal. Poteca este una destul de domoală, doar cu mici urcușuri.

Tot aici, întâlnim și un alt indicator, care merge spre Vârful Piatra Mică (1816 m) și care duce tot la Cabana Curmătura, dar ocolind 2-3 ore. Am lăsat în urmă soarele arzător și Poiana Zănoaga, și după ce am intrat în pădure, apar în stânga noastră stâna Curmătura (dacă te uiți printre copaci) din Poiana Curmătura. Deja se aud voci, sunete, veselie, copii, semne că imediat ajungem la cabană.

După aproape 3 ore ajungem la cabană. Era foarte multă lume, unii admirau priveliștea, alții mâncau. Peisajul de la cabană era unul frumos, am stat să savurez priveliștea, cabana și tot ce era în zonă, fiind prima dată aici, totul era nou pentru mine.

Situată in Masivul Piatra Craiului, sub curmătura dintre Piatra Mică și Vârful Turnul Pietrei Mari, la altitudinea de 1470 m, Cabana Curmătura este o importantă bază turistică, servind ca loc de popas drumeților care străbat potecile de pe Piatra Mică și creasta nordică a Pietrei Craiului.
Așezată într-o răriște a pădurii de molid care o înconjoară și care se sfârșeste sub abruptul Turnului, ea este și o bază de plecare în turele alpine din această zonă.

Datorită reliefului accidentat, masivul Piatra Craiului dispune de un număr redus de cabane, cele existente fiind aşezate la baza masivului (cu excepţia cabanei Curmătura). Afluenţa mare a turiştilor în zona nordică a masivului, datorită posibilităţilor de a ajunge mai uşor (oraşul Zâmeşti fiind principala baza de plecare), a dus la o amplasare neuniformă a cabanelor. De fapt, 80% din traficul turistic este preluat de cele două cabane: Curmătura și Plaiul Foii. (http://www.cabana-curmatura.ro)

Curtea cabanei

De la Cabana Curmătura se pot parcurge mai multe trasee, printre care:

Pe Vârful Piatra Mică (alt. 1816 m) – pe poteca marcată cu punct albastru care urcă din Șaua Crăpătura pe creasta Pietrei Mici. Durată 1 oră 30 minute.

Pe Vârful Turnul (alt. 1923 m) – urmând poteca marcată cu punct roșu care din Șaua Crăpătura urcă pe Vârful Turnul și apoi urmează creasta principală a Pietrei Craiului până la Strunga Izvorului de unde pe poteca marcată cu bandă albastră se coboară la cabană. Durată aproximativ 4 ore.

La Refugiul Vârful Ascuțit (alt. 2047 m) – urmând poteca marcată cu bandă albastră care urcă în Strunga Izvorului de pe creasta nordică a Pietrei Craiului apoi pe creastă (marcaj punct roșu) până la refugiul de sub Vârful Ascuțit (alt. 2059 m)

Pe creasta nordică a Pietrei Craiului, marcată cu punct roșu până la Vârful la Om (alt. 2238 m) și de aici pe poteca marcată cu cruce roșie care coboară pe La Lanțuri și apoi pe Valea Spirlei, la cabana Plaiul Foii. Durată 9 – 10 ore

Eu nu știam că aici la cabană locuiesc și câteva animale foarte cunoscute și drăguțe. Am făcut cunoștință cu două, pisoiul Portocală și Saint-Bernard-ul Muki. Toată lumea care vine la cabană, îi știe pe cei doi. Bineînțeles…și ei îți urează bine ai venit!

De la cabană, am ales să coborâm spre Prăpăstiile Zărneștilor pe traseul marcat cu bandă albastră. De la început, am stabilit asta, deși auzisem pe la cabană că dureaza cam mult până la Botorog. Știam că o să mai facem aproximativ 40 minute prin prăpăstii, dar tocmai ideea asta ne încânta. Dacă nu ai fost niciodată în Prăpăstiile Zărneștilor, chiar se merită să le vizitezi, este o zonă foarte frumoasă, aparte (unul dintre cele mai vizitate locuri din Parcul Național Piatra Craiului).

Coborârea începe printr-o poiană superbă, care parcă te face să te simți că pășești în altă lume. În spate se înalță pereții muntelui, iar în față, peisajul de poveste printre copaci, zăpadă sau raze de lumină.

Față de traseul pe care am venit, aici nu era nimeni. Era multă liniște, totul era liniștitor. Își fac apariția și Bucegii, care se văd pentru o scurtă perioadă de timp, înainte să intrăm în pădure.

Unul mare, unul mic

Ireal de frumos….

Coborârea nu a durat mai mult de 1 oră și 30 minute. Având și mini-colțarii puși, a mers destul de rapid. Era gheață pe drum, deci ne-am fi mișcat mult mai încet fără ei.

Coborâre pe gheață

La final, am trecut prin Prăpăstii, de la un capăt la altul, traseul terminându-se cum nu se poate mai frumos! Am ajuns la mașină cu lumină, totul a ieșit cum a fost plănuit. Din Poiana Curmătura, intrăm în pădure și mergem pe drumul forestier până jos, în chei.

De la coborârea de pe traseul care vine de la Curmătura (ieșirea din pădure), se mai fac aproximativ 40 – 45 minute până la Fântâna lui Botorog, în această plimbare prin Prăpăstiile Zărneștilor.

Rezervația naturală Cheile Zărneștilor, un defileu lung de aprox. 5 km, este impresionantă. Pereții verticali din calcar au pe alocuri doar 5-6 m distanță unul de altul și înălțimi cuprinse între 100-200 m, care atrag mulți alpiniști dornici de cățărare. Se spune că în Cheile Zărneștilor sunt sectoare care nu au fost atinse niciodată direct de razele soarelui. Prăpăstiile Zărneştiului este cel mai vizitat obiectiv din Piatra Craiului, considerat un adevărat monument al naturii.

Până data viitoare, vă urez drumuri bune și poteci însorite!

3 gânduri despre „Iarna la Cabana Curmătura – circuit de o zi în Piatra Craiului

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: